
Soja
Veninis arba kapiliarinis (pvz. iš piršto) kraujas.
Fluorescencinė imunofermentinė analizė (FEIA)
F14

Pasiruošimas tyrimui
Specialaus pasiruošimo nereikia. Pacientas gali būti pavalgęs, vartoti alerginius (antihistamininius) vaistus.

Apie tyrimą
Soja – tai ankštinis valgomasis augalas, pasaulyje paplitęs kaip vienas geriausių baltymų šaltinių taip pat laikomas ir vienu svarbiausių maisto alergenų. Nors Lietuvoje alergija sojai dar nėra dažnas reiškinys, negalima paneigti šio alergeno svarbos šiuolaikinėje alergijų diagnostikoje. Alergenas turėtų išlikti rutininiu maisto alergijos sukėlėju „įtariamųjų“ sąraše. Alergija sojai pasireiškia įvairiais simptomais, kurie varijuoja nuo nemalonių ir gyvybiškai nepavojingų (tokių kaip burnos gleivinės niežėjimas, patinimas, dilgčiojimas) iki daug rimtesnių (virškinamojo trakto skausmai, spazmai, vėmimas, viduriavimas, vietinis ar viso kūno alerginis bėrimas) bei gyvybiškai pavojingų būklių (anafilaksija).Išsamus alergijos sojai tyrimas molekuliniu lygmeniu (sojos komponentams) yra vienas paprasčiausių ir patikimiausių būdų įvertinti alergijos sojai pavojingumą, ligos valdymo ir gydymo galimybes.