Maisto netoleravimo testas

Tyrimo kaina
159.00
Tyrimo atlikimo laikas
7 d.d.*
* nuo mėginio gavimo į laboratoriją dienos
Ėminys

Veninis arba kapiliarinis kraujas (pvz. iš piršto)

Tyrimo metodas

Imunofluorescencinė analizė

Tyrimo kodas

P41

Tyrimo rezultatai

Maisto netoleravimas 100

Maisto netoleravimo (jautrumo maistui) priežastys ir pasekmės

Maisto netoleravimas – tai nenormali organizmo reakcija suvalgytam maisto produktui ar maisto priedui. Manoma, kad 5-20% žmonijos populiacijos susiduria su jautrumu maistui (netoleruoja tam tikrų produktų), tačiau tikslus paplitimas vis dar tiksliai nenustatytas. Maisto netoleravimas, siejamas su IgG klasių antikūnais, manoma, yra dėl padidėjusio žarnyno pralaidumo. Esant padidėjusiam žarnyno pralaidumu, pilnai nesuvirškinto maisto produkto medžiagos (baltymai), patenka į kraujo cirkuliaciją ir tokių baltymų kaupimasis gali sukelti imuninę reakciją, kurios metu  susidaro IgG antikūnai ir jungiasi su maisto baltymais sudarydami antikūnų-antigenų kompleksus. Antikūnų – antigenų kompleksai gali sukelti uždegimą, dėl kurio juntami įvairūs simptomai.

Maisto netoleravimas gali sukelti tokius simptomus bei būkles kaip bėrimai, dilgėlinė, virškinamojo trakto sutrikimus ( pavyzdžiui, vidurių užkietėjimą, pilvo pūtimą, viduriavimą), nuolatinis nuovargį, migreną, plaukų slinkimą. Simptomai paprastai pasireiškia ne iš karto, ir gali prasidėti praėjus 24–72 valandoms po valgio, todėl sunku nustatyti tikslų ryšį tarp simptomo ir konkretaus maisto.

Į maisto netoleravimą panašūs simptomai gali būti ne tik dėl netoleravimo maisto produktų baltymams, kuomet susidro imunoglobulinai IgG , bet ir dėl kitų priežasčių:

·       Jautrumo salicilatams, biogeniniams aminams (pavyzdžiui histaminui).

·       Jautrumo sulfitams (aptinkami, pavyzdžiui, vyne)

·       Jautrumo natrio glutamatui

·       Jautrumo maisto dažikliams ir konservantams (pavyzdžiui, tartrazinui)

·       Jautrumo dirbtiniams saldikliams (pavyzdžiui, aspartamams)

·       Esant enzimopatijoms (kuomet yra nepakankamas kiekis tam tikrų fermentų, ar jų funkcija nėra pilnavertiška).

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad maisto netoleravimo ir maisto alergijų tyrimai nėra tokie patys. Maisto netoleravimo tyrimų iš kraujo metu yra nustatomi IgG antikūnai, o alergijų tyrimų metu - specifiniai IgE antikūnai, atsakingi už greito tipo alergines reakcijas (tokias reakcijas, kuomet suvartojus maisto produktų, simptomai gali atsirasti kelių minučių - poros valandų bėgyje, o dažniausi simptomai, siejami su maisto alergijomis gali būti pykinimas, vėmimas, burnos, gerklų, lūpų, liežuvio perštėjimai bei patinimai, kartais gali būti viso kūno staigus bėrimas, kraujo spaudimo sumažėjimas ar net anafilaksinis šokas. Jei  maisto netoleravimo rezultatai rodo, kad netoleruojate vienus ar kitus maisto produktus, tai dar nereiškia, kad esate jiems ir alergiši - ir atvirkščiai. 

Kodėl mūsų testavimo metodas yra pranašesnis už kitus?

Mūsų atliekamą maisto netoleravimo tyrimą sudaro 100 maisto produktų, dažniausiai sudarančių Lietuvos populiacijos mitybos racioną, kaip vaisiai ir uogos (obuolys, bananas, apelsinas ir kt.), daržovės (įvairios pupelės, morka, pomidoras, bulvė, grybai ir kt.), riešutai (lazdyno, graikiniai, pistacijos ir kt.), prieskoniai, pienas ir jo produktai (kefyras, sūriai ir kt.), grūdai (kviečiai, avižos, ryžiai ir kt.), žuvis ir jūros gėrybės (menkė, silkė, lašiša, krevetės ir kt.), mėsa ir kiaušiniai, bei kiti maisto produktai (įvairūs prieskoniai, kava ir kt.). Testo rezultatai yra pateikiami keturiomis klasėmis (0-3), kurios pacientui leis lengviau įvertinti organizmo reakcija į įvairius maisto baltymus ir padės lengviau įdentifikuoti netoleruojamus maisto produktus.

PASTABA: Maisto netoleravimo tyrimai yra ne diagnostiniai, t. y. Jie nediagnozuoja ligos ir neparodo organizmo būklės. Šio tyrimo rezultatai gali pacientui padėti suprasti, kurių maisto produktų vertėtų atsisakyti arba vartoti mažesniais kiekiais.