Maisto netoleravimo testas

Tyrimo kaina
99.00
145,00 €
Tyrimo atlikimo laikas
7 d.d.*
* nuo mėginio gavimo į laboratoriją dienos
Ėminys

Veninis arba kapiliarinis kraujas (pvz. iš piršto)

Tyrimo metodas

Imunofluorescencinė analizė

Tyrimo kodas

P41

Maisto netoleravimo (jautrumo maistui) priežastys ir pasekmės

Maisto netoleravimas, taip pat žinomas kaip padidėjęs jautrumas maistui, kurio nesukelia imunoglobulinai E (IgE), siejamas su žalinga organizmo reakcija į maistą ir maisto priedus. Ši reakcija gali būti sukelta dėl įvairių priežasčių: virškinimo problemos, laktozės ar histamino netoleravimo, imunoglobulinu G sukeltos imuninės reakcijos ir kt.. Svarbu pabrėžti, kad maisto netoleravimas skiriasi nuo alergijos maistui.

Maisto netoleravimas paprastai sukelia tokius simptomus, kaip pilvo pūtimas ar pilvo skausmas, kurie paprastai pasireiškia ne iš karto, ir gali prasidėti praėjus 24–72 valandoms po valgio, todėl sunku nustatyti tikslų ryšį tarp simptomo ir konkretaus maisto.

Manoma, kad organizmo jautrumas (netoleravimas) maistui atsiranda, dėl virškinamojo trakto pažeidimų įvairiais maisto produktais ar jų priedais. Taip atsiranda lėtinis virškinamojo trakto stimuliavimas, sukeliantis lėtinį žarnyno gleivinės uždegimą ir didesnį gleivinės pralaidumą. Šis reiškinys dar kitaip vadinamas, kaip dirgliosios žarnos sindromas (DŽS). Dėl padidėjusios gleivinės pralaidumo nepilnai suvirškintas maistas patenka į kraujotaką ir gali iššaukti imuninį atsaką.

Kodėl mūsų testavimo metodas yra pranašesnis už kitus?

·        Testas atliekamas naudojant mikrogardelę, kurioje yra 21 laukas (vienas laukas naudojamas vienam pacientui) viename lauke yra 100 skirtingų maisto ir jo priedų ekstraktų, 5 standartai ir kontrolinis mėginys, kurie atspausdinti lauke.

·        Kraujo mėgininyje esantis specifinis IgG4 (sIgG4) prisijungia prie atitinkamų maisto antigenų. Atsiradę IgG4-maisto antigenų kompleksai nustatomi pridedant specifinio anti-žmogaus IgG4 antikūno su fluorescuojančia žyme. IgG4 antikūnai identifikuojami naudojant specifinio šviesos ilgio lazerinį skaitytuvą, kuriame galima tiksliai nustatyti jautrumo laipsnį.

·        Rezultatai nuskaitomi ir signalai lyginami su standartų esančių ant mikrogardelės signalais, sekančiu žingsiu kiekvienam rezultatui yra priskiriama įsijautrinimo klasė (1-5).

·        Mūsų metodas yra pusiau kiekybinis, todėl testo metu gaunami rezultatai yra tikslesni lyginant su maisto netoleravimo testais, kurie nustato tik kolorometrinį intensyvumo pokyti.

·        Mikrogardelės technologija pagrįstas metodas leidžia gauti tikslius rezultatus naudojant ypač mažą kiekį kraujo mėginio (testui reikia tik 4 μL kraujo serumo) todėl tinka ir kapilairinis kraujas (iš piršto).